Vše ze života morčat


Stříhání drápků

02.03.2009 15:42

Dorůstající drápky a jak na ně? Morčata ve volné přírodě s přerůstajícíma drápkama nemají problém a to díky dostatečnému obrušování, naproti tomu u morčat chovaných doma je to častý problém o který se musí páníčkové postarat. Stříhání drápků by tak mělo patřit k pravidelné péči o morčata. Proto drápky pravidelně kontrolujte a v případě potřeby zkraťte. K tomu abyste nemuseli morčatům drápky stříhat často je dobré umístit jim do klece něco na obrušování (například cihlu, kámen či neglazurovaný květináč) po čem se morčátka budou moci sem tam proběhnout.

Nemáte-li se stříháním žádné zkušenosti a bojíte se, pak je dobré se stříháním zajít ke zvěrolékaři, který morčátku drápky zastřihne, ceny se pohybují různě, někteří veterináři drápky ušmiknou i zadarmo při jiném ošetření morčete, pokud jdete k veterináři jen se stříháním drápků pohybuje se cena okolo 50 Kč, ale záleží na každém veterináři.

Pozor: opravdu dávejte pozor na velikost drápků morčete, drápky když rostou se mohou různě kroutit do stran, stáčet směrem dolů nebo různě ohýbat a chůze na přerostlých drápkách je pro morče bolestivá a nepříjemná!!!

 

Stříhání doma:

  • morčátku při stříhání držte jemně tlapku.
  • ke stříhání můžete použít speciální kleštičky zakoupené ve zverimexu, ale použít můžete i klasické kleštičky na nehty.
  • při stříhání dávejte pozor, aby jste morčátku nestřihli do krevní cévy, která prochází drápkem.
  • stříhejte vždy kousek za cévou šikmo dolů.
  • u morčat s bílými drápky je cévka vidět, u morčat s černými drápky je stříhání obtížnější, pokud si nejste jisti kam střihnout, stříhejte raději vždy jen kousek drápku (špičku), ale zato čatěji. Pomoc by mělo i podsvícení drápku, díky kterému by měla být cevka vidět.
  • pokud střihnete příliš a morčeti začne drápek krvácet, vydesinfikujte drápek pomocí vatového tampónu a desinfekčního prostředku.

 

Stříhání u nás doma:)

Stříhání drápků není zrovna oblíbenou čiností našich morčat a přiznám se že ani mojí. U nás doma se provádí stříhání drápků ve třech - já, přítel a morče:). Jeden drží morče a druhý stříhá drápky, používáme při tom klasické kleštičky na nehty (zkoušeli jsme použít i speciální kleště na drápky ze zverimexu), které se nám lépe osvědčili. Navíc se naše domácí stříhání neobejde ani bez nějaké té mňamky pro morčouny, když u toho něco dlabají jsou vždycky mnohem víc klidnější:)

Doufám, že časem sem přibude i fotka stříhání:)

 

—————

Zpět